Benvenuto ad Airole!

Welkom in Airole! De nauwe straatjes en karakteristieke huisjes wanen je in een Italië van decennia geleden. De geschiedenis leert dat de eerste officiële documenten al van voor het jaar 1000 stammen. In de late Middeleeuwen is het dorp zoals dat nu is ontstaan, met de typische bouwstijl van de huizen, kerken en het dorpsplein. Airole heeft het karakteristieke uiterlijk behouden, maar gaat ook met de tijd mee. Het dorp heeft nu ongeveer 500 lokale bewoners. Een even zo groot aantal mensen komt tijdens vakanties naar Airole.

Dorpsfeesten

Momenteel kent Airole zo’n 500 lokale bewoners, maar heeft desalniettemin jaarlijks verschillende religieuze en traditionele dorpsfeesten, waar iedere bezoeker van het dorp altijd van harte welkom is. Heiligen worden op hun geboortedag herdacht met indrukwekkende processies door het hele dorp. Als de olijfoogst binnen is vieren de locals dit uitbundig door samen aan grote tafels te eten. Zomers zijn er ’s avonds brocantes. Jaarlijks hoogtepunt is het Festa della Vespa, waar de leden van de Italiaanse Vespa-Club hun mooiste modellen showen. Natuurlijk onder ook het genot van een hapje en een drankje, zonder dat is een feest geen feest in Italië!

Piazza

De piazza, of het centrale plein, is het sociale middelpunt van Airole. Bewoners en bezoekers komen er om met elkaar te kletsen, een cappuccino te drinken in de bar of een dagelijkse boodschap te doen. Zomers zijn de twee terrassen vaak goed bezet met mensen die terugkomen van een wandeling of aan het eind van de middag een ‘aperitivo’ komen drinken. In het weekend speelt er ’s avonds dikwijls een muziektrio of lokale band. Op de piazza is het eigenlijk altijd gezellig.

Voorzieningen

De voorzieningen in Airole zijn goed en bieden bijna alles wat u nodig heeft tijdens een vakantie. Er zijn twee alimentari (kleine levensmiddelenwinkels,) met vers brood ’s ochtends, een postkantoor, een apotheek, een speeltuin, een sportveld, een pinautomaat, een automaat waar je water kan tappen, twee bars, een restaurant, een eethuisje en een pizzeria. De lekkerste ravioli eet je bij restaurant U Veciu Defisiu. In de nabijgelegen stad Ventimiglia zijn de andere voorzieningen te vinden zoals supermarkten, banken en een postkantoor. Op vrijdag is daar de grootste markt van de provincie. In de zomer is na een mooie bergwandeling een frisse duik in de Roja-rivier een lekkere verfrissing!